C&A-gebouw op het Damrak wordt gesloopt

Reacties

De reacties op artikel C&A-gebouw op het Damrak wordt gesloopt:

Ik ben het hartgrondig eens met Jan Fraijman dat de overbouwing van de Nieuwendijk moet verdwijnen. Dat is een structuuraantasting zonder weerga.
De huidige beurspassage ligt ten zuiden van de St. Nicolaasstraat, dit in tegenstelling tot de oude passage die precies tegenover die straat lag volgens een kaart uit 1909. Verschuiving naar het noorden is misschien dus wel juist een verbetering.
De argumentatie tegen het gebruik van baksteen vind ik niet erg overtuigend. Er zijn nog steeds goede metselaars of metseltechnieken en of de beeldhouwwerken van Zijl zullen passen bij de nieuwe gevels is nog maar de vraag. Bovendien is baksteen toch bij uitstek een Amsterdamse bouwmateriaal. Belangrijk is m.i. verder dat de gruwelijke dozen die nu zeer zichtbaar zijn vanaf het Rokin zullen verdwijnen. Kappen zijn uiteraard beter maar ze moeten wel lager blijven dan de huidige dozen.
Herman Pinkse

 herman pinkse, 28/8/2012 14:53:20

Aart heeft gelijk. De C&A is naar het noorden opgeschoven, de passage ook! David geeft toe dat hij heeft verzuimd op de oudere kaarten te kijken. De overige argumenten blijven wel gelden.

 Walther Schoonenberg, 28/8/2012 10:09:28

Jammer dat de schrijver een beetje onzorgvuldig is: de passage ligt nu schuin tov de Sintnicolaassteeg; een kleine verschuiving noordwaarts parallel aan de kavelgrens, zou helemaal niet hinderen. Maar overigens : volgens de kaart van Amsterdam van 1875 lag de Baarsjessteeg niet in het verlengde van deze Sintnicolaassteeg, maar in die van het Dwarshol. Dus schrijvers' argumentatie is weinig valide. Waarvan acte !

 Aart Janszen, 27/8/2012 16:18:01

Graag meteen de loopbrug boven de Nieuwendijk verwijderen.

 Jan Fraijman, 26/8/2012 19:20:03

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reageren?
Het is alleen mogelijk een reactie te plaatsen als u bent ingelogd.